Skip to main content

Hiroaki Ohtani - Kobe Layer House

Hiroaki Ohtani

Kobe Layer House


Continuing the last posts stripy theme, which is about all these houses have in common, despite the Japanese link. This is Hiroaki Ohtani solution to infill in Japan.

The house is made up of pre-cast concrete strips, stacked unevenly to allow stairs, furniture and floors to be inserted in the gaps.
It's tight, claustrophobic, yet entirely open. There are no internal doors, apart from the sliding doors to the toilet.

Passing the tree in the courtyard, that brings irregualar form to this oterwise linear exterior, you enter on a landing, where you can either traverse to the bedroom, or head downstairs to the basement where a formal dining room and bathroom are housed.
Climbing up you reach the living room and galley kitchen with a steep set of stairs taking you to the roof deck, of which half is a glazed panel to bathe the main stairwell with light. The front of the house is a larged glass panel to let more light into the house and the rear wall has smaller window striped by the precast concrete.

Although flawed in size and solar capabilities, both in terms of heating the house and getting light in, it still seems warm with the living room and its pot bellied fire.















via: Architectural Review

Comments

Anonymous said…
This house should be cross-listed as the Architect's Own House -- which it is. Curiously enough, Ohtani does not actually own the site on which it stands: he merely leases the parcel.
matitaDaC said…
I love it!!!!!!!!!!!
harish bhardwaj said…
Another example to testify... "Necessity leads to invention"...!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…